Vega burger

Egy ideje már nem eszünk húst. Jó, ez így teljesen nem igaz, de a kéthetente egyszer, az már majdnem soha. 🙂

A hamburger viszont finom, akkoris, ha egyébként nem akarjuk, hogy miattunk egy marhának is szőre szála görbüljön, szóval kell valami áthidaló, húsmentes megoldás. És bár egyre több olyan hely van szerencsére Budapesten, ahol lehet ilyesmit kóstolni, nem árt, ha a mi konyhánk az egyik. Több receptet próbáltam eddig , de nem tetszettek, most viszont végre úgy tűnik, megy ez házilag is jó minőségben.

A kiindulási recept ez volt.

Hozzávalók:

3 dl víz

1,5 dl fehérborecet

1 tk szemes bors

2 babérlevél

1 tk cukor

1/2 tk só

2 lilahagyma

  • lencsés-diós hamburger ,hús’

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 marék dió

fél bögre beluga lencse

fél konzerv csicseriborsó

fél bögre rizs

1 evőkanál olaj + plusz a sütéshez 3-4 evőkanál

1 evőkanál finom porrá őrölt lenmag 2 evőkanál forró vízben elkeverve, 2-3 percet pihentetve (aka flax egg, vegán tojás helyettesítő)

3-4 evőkanál zsemlemorzsa

ízesítéshez opcionálisan:

fél teáskanál cayenne bors

fél teáskanál füstölt paprika

5-6 bazsalikom levél

fél csokor petrezselyem

2 teáskanál ketchup (lehet bbq szósz is)

fűszerkeverékek (pulykasült és chilis bab fűszerkeveréket találtam épp)

  • sültkrumpli

4-5 szem újkrumpli,

3 evőkanál olívaolaj

só, fűszerek

  • vega majonéz

0,4 dl szójatej

0,6 dl napraforgóolaj

1-2 teáskanál mustár

só, bors, ízlés szerint pici cukor

  • fejessaláta, paradicsom, kígyóuborka

A lista rémisztő hosszúnak tűnik, de az elkészítés egyáltalán nem az. Tényleg!

 

Hamburgerzsemle:

Ma megoldottuk boltból – vasárnap van, pihenni kell – , de keményvonalasoknak ezt a receptet ajánlom.

Krumpli:

Alapos mosás után egy tányéron betettem a krumplikat a mikróba 10 percre. Amikor lejárt az idő, kivettem és konyharuhával letakartam, amíg kihűltek. Amikor már kézzel meg lehetett fogni őket, minden krumpliszemet négybe vágtam és egy tepsire sorakoztattam őket. Összekevertem az olívaolajat egy kis zöldfűszeres fűszersóval és minden krumpli gerezdet megkentem vele. Kb. 10 percet grilleztem előmelegített, 200 fokos sütőben.

20170702_182946_1

Vega majonéz:

Összeöntöttem az olajat és a szójatejet, aztán turmixgéppel turmixoltam, amitől szépen besűrűsödött. Ízesítettem mustárral, sóval, borssal, pici cukorral.

Elvileg minél több az olaj, annál sűrűbb lesz a majonéz. Ez az első kísérlet volt; kicsit hígabb lett, mint a klasszikus majonéz, de tetszett ez az állag, úgyhogy én nem tettem hozzá több olajat.

 

Hamburger hús:

A durva darabokra vágott hagymát, fokhagymagerezdet és a diót robotgépben finomra aprítottam.

Hozzáadtam a rizst, bazsalikomot, petrezselymet és a csicseriborsót, újabb aprítás. Kivettem egy tálba és hozzákevertem a főtt lencsét, ketchupot, a bezselésedett lenmag-víz keveréket, olajat és a fűszereket. Az eredeti receptben keleties ízesítésű a ,hús’, de én most klasszikusabbat szerettem volna, úgyhogy folyamatos kóstolás mellett az összetevőknél felsoroltakat tettem bele.

Elég lágy lett az anyag, úgyhogy a végén kicsit több is lett a zsemlemorzsa a fent írtnál, de első körben ezzel a mennyiséggel érdemes próbálkozni.

Nagyjából hambizsemle szélességű korongokat formáztam és kiolajozott tepsiben kisütögettem. 10 db lett belőle és mind szépen egyben maradt.

20170702_182932_1

Savanyított hagyma:

Egy az egyben használtam a Streetkitchen receptet, vagyis a hagymát felszeleteltem, a többi hozzávalóját egy kis lábasban összeforraltam. A hagymaszeleteket egy tálba tettem, leöntöttem a forró folyadékkal és hagytam hűlni, utána pedig leszűrtem.

 

Ha minden megvan, akkor már csak az összeállítás maradt: zsemle félbevág, salátalevél, ,hús’, paradicsom és kígyóuborka szeletek, hagyma, majd majonézzel és ketchuppal lecsurgatás, kalap rá, krumpli mellé. Voilá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.