Húsvéti kalács

Húsvétkor családi vendégség volt 10 fővel, úgyhogy készültünk, nehogy éhen maradjon bárki.  A friss zöldségek és a sonka mellé egyrészt volt klasszik kalács, meg  MautnerZsófi féle nem-klasszik. Ja és almás-levendulás sajttorta. Ugyanis volt itthon egy üveg ajándékba kapott levendulás almalekvár és mivel nem nagyon fogyasztunk lekvárt, azt gondoltam, hogy tortába felhasználom. Nem volt túl folyós, inkább jam állagú, úgyhogy jól működött. Bármilyen bevált sajttorta recept használható,  csak annyival egészül ki, hogy a kekszrétegre rá kell kenni a lekvárt és erre jön majd a sajtkrém réteg, aztán sülhetnek együtt.

Szóval visszatérve a foszlós kalácsra, a recept a SK-ról volt. Szerintem tök jó, ráadásul ha megmaradna, sokáig eláll, kb. egy hét után ettük meg a végét, zacskóban jól megmaradt.

Hozzávalók (egy kb. 800 grammos kalácshoz)

  • 500 g liszt
  • 255 ml tej
  • 50 g puha vaj
  • 75 g cukor
  • 1 db tojás
  • 15 g friss élesztő

A kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 1 ek víz

A szobahőmérsékletű hozzávalókat dagasztógépben megdagasztjuk, amíg sima felületű nem lesz. Duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ezután egy kés segítségével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és letakarva kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük. A videóban elmondja a lány, de fontos a letakarás fóliával, mert különben kiszárad a felülete és mikor a fonáshoz készülnek a hurkák, pikkelyesek lesznek. Nálam ez a letarakrás elmaradt, úgyhogy a nyers tészta képén kicsit látszik is.

Kelesztés után a hat gombócból hurkákat kell nyújtani, ezután jöhet a formázás, ami nekem az SK videó alapján nem ment… Többszöri újrakezdés után ez a videó vált be: https://www.youtube.com/watch?v=lvgtQhHJI3s

A tojást és a vizet elkeverjük, a megfont kalácsot óvatosan átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, lekenjünk tojással, és duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és mielőtt betennénk a kalácsot, még egyszer lekenjük. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Mautner Zsófi rozsos, köménymagos, foszlós partibuci receptjét egy az egyben másolom. Finom és különleges, főleg, hogy igazi köménymagom nem volt a tetejére, csak bolgár és annak az íze sokkal inkább a római köményé.

Hozzávalók (6-8 adag / 16 kis buci)

  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 25 dkg rozsliszt
  • 30 dkg sima liszt
  • 3 teáskanál só
  • 2 evőkanál őrölt köménymag (nekem ez csak 1 volt, sztem elég annyi)
  • 2 tojás + 1 kenéshez
  • 5 dkg kacsazsír + 2 dkg a tepsi kizsírozásához (vega verzióban nálam ez sima napraforgóolaj)
  • 5 dkg méz
  • 1 evőkanál egész köménymag a tetejére

A tejet langyosra melegítjük, majd belekeverjük az 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Tíz percig állni hagyjuk, felfuttatjuk az élesztőt (még hatékonyabb a folyamat, ha egy csipet lisztet is szórunk a tejbe). Keverőtálba tesszük a rozslisztet, a sima lisztet, hozzáadjuk a sót, az őrölt köménymagot, és elkeverjük, hogy egyenletes legyen a színe. A közepébe mélyedést formázunk, beleütjük a két egész tojást, hozzáadjuk a megolvadt kacsazsírt, a mézet, végül a felfuttatott élesztőt. Robotgépben, vagy elektromos kézi keverő dagasztókarjával kidolgozzuk a tésztát. Ha nagyon sűrűnek látjuk, adhatunk hozzá plusz langyos tejet. Homogén, viszonylag tömör és kissé ragacsos masszát kapunk. Ezt áttesszük egy kiolajozott nagy tálba, és 1 óráig, huzatmentes helyen, kb. triplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel átdagasztjuk, majd a bucit félbe és négybe vágjuk. A negyedeket tovább felezzük, majd ezeket is még kettőbe vágjuk, tehát összesen tizenhat, egyforma méretű darabot kapunk, ezekből golyót formázunk (ha véletlenül a csülkös változatot készítenénk, akkor a csülökdarabokat is csomagoljuk a golyókba). Egy 30 cm átmérőjű kerek formát, vagy téglalap alakú tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenjük a 2 dkg kacsazsírral, és körben, egymás mellett elrendezzük a kis bucikat. 20 percig újra kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180C fokra (alul/felül). Sütés előtt közvetlenül megkenjük a bucik tetejét egy felvert tojással, és megszórjuk egész köménymaggal. 30 perc alatt megsütjük. Frissen, langyosan a legfinomabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.