Tejkaramellás klementin torta

Tejkaramellás klementin torta

Karácsonyra a családnak készülő ajándékdobozokba szerettem volna kávés-kardamomos tejkaramellát is készíteni, azonban bárhogy melegítettem, a cukorszirup nem akarta elérni a 116 fokot. Valószínűleg emiatt visszahűtés után hiába vártam, nem lett belőle “Krowka”, csak egy sűrű krém… Úgyhogy újraterveztem és nem az ajándékdobozba, hanem tortába került krémnek a karamella. Mivel a Mikulás túlméretezte a mandarin klementin szállítmányát hozzánk, így olyan torta receptet kerestem, amibe abból is tudok felhasználni. Az így készült torta és a tejkaramella találkozása pedig olyan lett, mintha így lenne kitalálva, mennyei karácsonyi (lisztmentes!) süti 🙂

Tejkaramella

A tortára ennek a mennyiségnek kb. a 2/3 is elég krémként; a maradékkal még én is várom, hogy megtörténik a csoda és megkeményedik. Az eredeti recept Márk Szonja: Kekszek c. könyvében szerepel.

Hozzávalók:

  • 700 g kristálycukor
  • 175 ml víz
  • 397 g cukrozatlan sűrített tej
  • 110 g sós vaj
  • 2ek friss kávé
  • 1 tk őrölt kardamom

Az összes hozzávalót egy vastagabb aljú láboskába tettem és alacsony hőmérsékleten kezdtem el melegíteni. Tanulság, hogy forrás közben kb. háromszorosára habzik fel a szirup, szóval bár Shrek szerint jobb kint, mint bent, ez a cukorszirupra nem igaz, úgyhogy érdemes úgy lábost választani, hogy akkoris elférjen. Lassan és viszonylag sokáig kell melegíteni, míg a cukorszemek teljesen feloldódnak. Ezalatt elő kell készíteni hideg vízzel töltve egy olyan edényt, amibe a lábos bele fog majd férni. Ha a cukorszemek eltűntek, nagyobbra kell venni a hőt és 116 C fokra hevíteni a szirupot. (Nekem van hőmérőm, de ha esetleg nincs, akkor egy tál hideg vízbe kell cseppenteni a forró cuccból, és ha gömbbé lehet ujjal formálni, akkor már elvileg jó.) Nekem ezt nem sikerült elérnem, úgyhogy némi forralás után továbbhaladtam az eredeti recepttel, vagyis a láboskát beletettem a hideg vízzel töltött edénybe, hogy kevergetve visszahűtsem. Ha jól sikerült volna, akkor egy idő után morzsálódós állagúvá kellett volna válnia, nekem viszont csak szépen besűrűsödött. Így lett kész a tortakrém.

Klementin torta

A NY Times receptjét vettem alapul, ami szefárd citrus tortaként hivatkozik rá, de máshol Nigella receptjeként osztják meg.

Hozzávalók:

  • 5 közepes klementin (kb. 375 gr) + a díszítéshez
  • 6 egész tojás
  • 200 gr kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 250 gr mandulaliszt (finomra darált mandulapálcikával helyettesíthető, ha akkor állsz neki sütni, mikor egyetlen bolt sincs nyitva, ahol ilyesmit lehet kapni… 😀 )
  • 2 tk sütőpor
  • fél tk vanília aroma/vaníliás cukor (opcionális)

Alapos mosás után a klementineket pucolás nélkül egy edénybe tettem és annyi vizet öntöttem rá, ami ellepte. A vizet felforraltam, majd 2 órán keresztül főztem tovább gyöngyözővízben. Főzés után kivettem a vízből és mikor már kicsit kihűlt, kivettem a magokat és héjastul ahogy volt, mind az 5 klementint robotgépbe tettem és pépesítettem. (A szakirodalom szerint ezt 2 nappal előre meglehet csinálni, hűtőben kibírja felhasználásig.)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Nem volt mandulalisztem, így először a mandulát finom porrá daráltam. Majd a robotgép habverő táljába beleütöttem a hat egész tojást és elkezdtem habbá verni. Fokozatosan hozzáadtam a cukrot, a sót, a vaníliát, a sütőport és a mandulaőrleményt. Kivajazott, kilisztezett 24 cm-es tortarfomába öntöttem és betettem a sütőbe. Kb. 1 óra kell neki, alul-felül sütéssel. Ezután rákentem a karamell krémet és porcukorral darált, pisztáciával és rozmaring ággal díszítettem. Elrontott tejkaramella nélküliek bevonhatják csokoládéval is.

a pépesített mandarin és a kész torta

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.