Tegnap megtartottuk az idei nyári családi bográcsozást Bánkon, a ,,nyári karácsony” nevű rendezvényt. Mivel bográcsban jellemzően valamilyen húsétel készül, meg amúgyis azt lehet kényelmesen körül állni és szakérteni, ezért az ebéd vega részét remoskában (és nyugiban😊) külön készítettem.
A recept alapja Jamie vega moussaka-ja volt, aminek a paradicsomos, illetve a krumplis rétegét már egy nappal korábban megcsináltam, hogy aznap már csak össze kelljen sütni. Kábé.
Hozzávalók:
- 15 g vargánya (feel free, én ezt kihagytam)
- 2 közepes hagyma meghámozva
- 2 gerezd fokhagyma meghámozva (nálam ez is kimaradt, véletlenül :O )
- olívaolaj
- 1 cm friss rozmaring ág, 2-3 ág friss oregano, 6-8 bazsalikom levél (Jamie-nél van benne zsálya is, én kihagytam. Szárított fűszerek esetén szerintem 1-1 ek. mehet bele elsőre, aztán ízlés szerint 😊)
- 1 nagyobb répa finom lyukú reszelő lereszelve
- 4-5 ek. beluga lencse (elhagyható)
- 250 ml vörösbor
- 1 barnalencse konzerv
- 1 csicseriborsó konzerv
- 2 babérlevél
- 1 doboz paradicsomszósz, 1 konzerv darabolt paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 3 nagyobb padlizsán
- 800 g burgonya hámozva
- szárított olaszos zöldfűszer keverék
- 750 ml szója tej (vagy sima tej)
- 75 g vaj
- 75 g simaliszt
- 50 g feta
- 50 g grana padano
Paradicsomos-csicseriborsós réteg:
A finomra vágott hagymát egy nagyobb edényben, közepes hőmérsékleten elkezdtem dinsztelni az olívaolajban (itt tettem volna bele a fokhagymát is, ha nem felejtem el). 4-5 perc után beletettem a reszelt répát és együtt pirítottam tovább. Hozzáadtam a finomra aprított friss fűszereket és néhány keverés után hozzáöntöttem a vörösbort. 3-4 perc rotyogás után belekerült a csicseri konzerv levével együtt, a paradicsom konzervek, a lencsekonzerv, a beluga lencse és a babérlevelek is félbetörve. Sózás-borsozás után kb. 1 órát rotyogott együtt alacsony hőmérsékleten.
Krumpli réteg:
Bekapcsolatm a sütőt 180 fokra. A krumplikat meghámoztam és kb. 1 cm-es karikákra vágtam. Forrásban lévő vízbe tettem kb. 5 percre, majd egy tepsire kietettem szépen sorba őket. Ez a mennyiségű krumpli pont egy tepsin fért el.
Olívaolajjal lekentem, megszórtam a zöldfűszer keverékkel és légkeveréssel aranybarnára sütöttem.
Ennek a módszernek szerintem simán alternatívája a nyers krumplikarikák olajban sütése, bár azzal a módszerrel több olajat vesz fel.
Besamel:
Felolvasztottam a vajat, majd miután hagytam picit gyöngyözni beletettem a lisztet. Rövid pirulás után, kézi habverővel keverve fokozatosan felöntöttem a tejjel, belekerült a babérlevél és egy kis őröltbors meg, só. Addig főztem alacsony hőmérsékleten, míg szépen besűrűsödött.
Padlizsán:
Én héjastul karikáztam fel, kb. 1 cm széles szeletekre. Besózva hagytam állni, 10-15 percet. Letörölhettem papírtörlővel, majd olívaolajjal megkent grillen puhára sütöttem mindet.
Összeállítás:
A remoska aljába tettem egy réteg padlizsánt (teljes adag harmada), arra egy réteg krumplit (teljes adag fele) , majd egy adag paradicsomos szószt (teljes adag fele) és fetát (teljes adag fele). Újabb réteg padlizsán, krumpli, paradicsomos cucc, feta. Aztán a tetejére lezárásnak a padlizsán utolsó harmada, a tetejére pedig a besamel. Így sütöttem kb. 45 percet, majd a végén megszórtam a reszelt grana padanoval és még kb. 15 percet sütöttem.
Remoska helyett sütőben, 180 fokon hasonló sütési idővel csinálnám.
(Vegán verzióban a sajtok kimaradnának és vaj helyett kókuszolajat használnék.)
Újra el kell majd készíteni, mert ennyit sikerült lefotózni 🙂 :