Padlizsános sültpaprika krémleves

on

Valamelyik nap bekattant, hogy a sültpaprika krémlevest szeretném kipróbálni. Aztán az, hogy az Ottolenghi könyvében látott padlizsán krémlevest is halogatom egy ideje.  De akkor most melyik legyen, mikor végre van időm pepecselni, hiszen nagyjából mindkettőt most, azonnal szeretném…. Szóval, hogy egyikre se kelljen várni, megpróbáltam ötvözni a kettőt. Bejött! 🙂 Egészséges, vegán őszi krémleves, amit egyébként nem is sok idő elékszíteni. Mi kell még?

Hozzávalók (3 adag lett ennyiből):

1 kisebb padlizsán

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

3 kápia paprika

olívaolaj

őrölt koriander, római kömény, fahéj, baharat fűszerkeverék

1 ek. balzsamecet

1 teáskanál cukor

2 marék orzo tészta

1-2 szem aszalt paradicsom

0,7l alaplé vagy víz

 

Először is a sütőt elkezdtem 200 fokra felmelegíteni.

Közben a padlizsánt megmostam és héjastul 1*1 cm-es kis kockákra vágtam, megsóztam. Miután pár percet állt, egy serpenyőbe 3-4 ek. olívaolajat öntöttem, beletettem a padlizsánt és magas hőmérsékleten kb. 15 percig sütögettem, amíg szépen megpuhult.

Eközben nagyjából a sütő fel is megmelegedett. A paprikákat megmosva sütőpapírra tettem és grill fokozaton a héja megfeketedéséig sütöttem a sütőben (egyszer-kétszer forgattam, hogy mindenhol körbepiruljon). Miután megfekedett mindenhol, kivettem egy tálba őket egyben, folpackkal lefedtem és hagytam hűlni.

Egy lábosban 2 ek. olívaolajat melegítettem, amibe beleszórtam a fűszereket (fahéj csak a egy csipetnyi kell, a többiből kb. mindből 1-1 kávéskanál) 1-2 perc pirulás után beletettem a durvára vágott hagymát és fokhagymát, üvegesre pároltam. Rászórtam egy teáskanál cukrot, hagytam picit karamellizálódni, majd hozzáadtam a balzsamecetet is. 1-2 percet pároltam még így, majd felöntöttem a vízzel. Beletettem a megsült padlizsán kockákat, az aszalt paradicsomot, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy felforrjon.

Közben a langyosra hűlt paprikák csumáját, héját leszedtem, kikapartam a magokat és egyben beletettem őket a leves többi hozzávalója mellé. 5 percet forraltam őket együtt, majd az egészet simára turmixoltam. Mivel kicsit darabos maradt jó pár perc turmixolás után is, ezért átpasszíroztam, hogy teljesen sima és krémes legyen. Érdemes ilyenkor még kóstolni és a fűszereket apránként adagolva beállítani az ízét.

Ezek után pedig beleszórtam a tésztát és mikor az megfőtt, kész is lett. Isteni! 😊

Fűszerezni lehet más fűszerekkel, illetve az aszalt paradicsom sem kötelező. Sőt más tészta fajtával vagy tészta nélkül, krutonnal is biztosan nagyon fini.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.