Idén úgy döntöttem, megpróbálom betartani a böjti időszakban, hogy nem eszem húst és igyekszem közben nem éhen halni. Ez így elsőre kihívásnak tűnik , de némi utána olvasással sokkal szórakoztatóbbá vált, mint ,,rántott sajt- rántott gomba- rántott karfiol” háromszögön élni.
Az egyik gyöngyszem az elmúlt időszakból Ottolenghi: Vegetáriánus Finomságok című könyvéből a Karamellizált fokhagymás pite. Persze minimális változtatásokkal és kis ez-azzal. Eredeti recept itt.
Hozzávalók:
- 140 g leveles tészta (3 lapos csomagból 1 lap)
- 2 fej fokhagyma megpucolva
- fél evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál balzsamecet
- 200 ml víz
- fél evőkanál barnacukor
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál kakukkfű
- kb. 120 g kemény kecskesajt
- 1 tojás
- 100 ml főzőtejszín
- 50 ml tejföl
- só, feketebors
Mivel szeretem, ha a vacsora viszonylag hamar kész és nem tudtam besaccolni, hogy a fokhagyma karamellizálás mennyi idő, ezért azt egy nappal hamarabb megcsináltam. És hát nem is baj, kb. 30-40 perc volt. Ezt leszámítva simán elkészül, amíg hazaérkezés után az ember bedobja a sütőbe ,, megérkezik”.
Szóval a fokhagyma rész. A megpucolt gerezdeket annyi forrásban lévő vízbe kell tenni, ami szépen ellepi, majd 3 perc után leszűrni. Ezután egy serpenyőben felmelegíteni az olívaolajat, ebbe mehetnek a fokhagymák és 2 percig nagy lángon kell folyamatos mozgatással sütni, míg szép színt kap. Ezután jöhet bele víz és a balzsamecet (óvatosan, hogy ne csapjon ki), amivel 10 percig alacsony hőfokon kell forralni. Ekkor kerül bele a barnacukor, a rozmaring és a kakukkfű, amikkel együtt addig kell tovább főzni, amíg a víz el nem párolog és szépen meg nem karamellizálódik. És innentől már minimális energiabefektetés kell a végéig.

A leveles tésztát kinyújtottam (én nem tortaformában, hanem egy kb. 15*25 cm-es üvegtálban sütöttem) és 15 percre beraktam a 180 fokra előmelegített sütőbe. (Az eredeti recept szerint, hogy ne puffadjon fel a tészta, babot vagy rizst kell a tetejére szórni és úgy sütni, de én ezt lespóroltam.) Amíg a tészta sült, kis kockákra összevágtam a kecskesajtot és egy tálban kézi habverővel összekevertem a tejszínt, a tejfölt, a tojást egy csipet sóval és borssal.
15 perc után kivettem a sütőből a tésztát, és rászórtam az összevágott kecskesajtot, elosztottam rajta a fokhagymát és ráöntöttem a tejszínes keveréket. A sütő hőmérsékletét 160 fokra csökkentettem és visszatettem az egészet a sütőbe; kb. 35 perc kellett, mire szépen megsült.
Zöld mindenhez kell, úgyhogy bébispenótot ettünk mellé. Erre diós öntetet képzeltem, de az nem egészen jött össze. Egy másik vacsorához készítettem ugyanis balzsamecetes füge szószt, amiből maradt kb. 4 evőkanál. Ezt robotgépben egy marék dióval daráltam össze, de ahelyett, hogy szép krémes állagúvá vált volna, inkább gyurmázni lehetett vele. Mindenesetre dió nélkül, csak a füge szósz is remek lett volna a spenót és a pite mellé.