Karamellizált fokhagymás pite

Idén úgy döntöttem, megpróbálom betartani a böjti időszakban, hogy nem eszem húst és igyekszem közben nem éhen halni. Ez így elsőre kihívásnak tűnik , de némi utána olvasással sokkal  szórakoztatóbbá vált, mint ,,rántott sajt- rántott gomba- rántott karfiol” háromszögön élni.

Az egyik gyöngyszem az elmúlt időszakból Ottolenghi: Vegetáriánus Finomságok című könyvéből a Karamellizált fokhagymás pite. Persze minimális változtatásokkal és kis ez-azzal. Eredeti recept itt.

Hozzávalók:

  • 140 g leveles tészta (3 lapos csomagból 1 lap)
  • 2 fej fokhagyma megpucolva
  • fél evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 200 ml víz
  • fél evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • kb. 120 g kemény kecskesajt
  • 1 tojás
  • 100 ml főzőtejszín
  • 50  ml tejföl
  • só, feketebors

Mivel szeretem, ha a vacsora viszonylag hamar kész és nem tudtam besaccolni, hogy a fokhagyma karamellizálás mennyi idő, ezért azt egy nappal hamarabb megcsináltam. És hát nem is baj, kb. 30-40 perc volt. Ezt leszámítva simán elkészül, amíg hazaérkezés után az ember bedobja a sütőbe ,, megérkezik”.

Szóval a fokhagyma rész. A megpucolt gerezdeket annyi forrásban lévő vízbe kell tenni, ami szépen ellepi, majd 3 perc után leszűrni. Ezután egy serpenyőben felmelegíteni az olívaolajat, ebbe mehetnek a fokhagymák és 2 percig nagy lángon kell folyamatos mozgatással sütni, míg szép színt kap. Ezután jöhet bele  víz és a balzsamecet (óvatosan, hogy ne csapjon ki), amivel 10 percig alacsony hőfokon kell forralni. Ekkor kerül bele a barnacukor, a rozmaring és a kakukkfű, amikkel együtt addig kell tovább főzni, amíg a víz el nem párolog és szépen meg nem karamellizálódik. És innentől már minimális energiabefektetés kell a végéig.

Ez a kép kb. félúton készült
Ez a kép nagyjából a cél felé félúton készült

A leveles tésztát kinyújtottam (én nem tortaformában, hanem egy kb. 15*25 cm-es üvegtálban sütöttem) és 15 percre beraktam a 180 fokra előmelegített sütőbe. (Az eredeti recept szerint, hogy ne puffadjon fel a tészta, babot vagy rizst kell a tetejére szórni és úgy sütni, de én ezt lespóroltam.) Amíg a tészta sült, kis kockákra összevágtam a kecskesajtot és egy tálban kézi habverővel összekevertem a tejszínt, a tejfölt, a tojást egy csipet sóval és borssal.

15 perc után kivettem a sütőből a tésztát, és rászórtam az összevágott kecskesajtot, elosztottam rajta a fokhagymát és ráöntöttem a tejszínes keveréket. A sütő hőmérsékletét 160 fokra csökkentettem és visszatettem az egészet a sütőbe; kb. 35 perc kellett, mire szépen megsült.

20170328_224123_002_

Zöld mindenhez kell, úgyhogy bébispenótot ettünk mellé. Erre diós öntetet képzeltem, de az nem egészen jött össze.  Egy másik vacsorához készítettem ugyanis balzsamecetes füge szószt, amiből maradt kb. 4 evőkanál. Ezt robotgépben egy marék dióval daráltam össze, de ahelyett, hogy szép krémes állagúvá vált volna, inkább gyurmázni lehetett vele. Mindenesetre dió nélkül, csak a füge szósz is remek lett volna a spenót  és a pite mellé.

a spenót, a pite és a diós gyurma

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.