Sütőtökös kenyér

Sütőtök krémleves nálunk minden mennyiségben jöhet. Vagy legalábbis mindig ezt gondoljuk, aztán miután három napig mindennap legalább egyszer esszük, bekerül a fagyasztóba a ,,rosszabb napokra” adag. Legutóbb viszont, mielőtt itt kötött volna ki a maradék, eszembe jutott, hogy milyen remek sütőtökös-tökmagos kenyeret ettünk a Pancs – gasztroplaccon a Panificio il Basilico-nál. Úgyhogy az lett a nagy ötlet, hogy olyan baguette-et csinálok, amiben a folyadék a maradék krémeves lesz…

Ebből a receptből indultam ki, de persze szokás szerint útközben jöttek a kanyarok, például, hogy későn vettem észre, hogy a fehérliszt kifogyóban… Úgyhogy itt-ott alakítottam a hozzávaló listán.

Jó-jó, én is látom, hogy a végeredmény nem hasonlít a pékség termékeire, sőt a receptben szereplő baguettre sem, de azért nem száradt ránk…

 

Hozzávalók:

25 g élesztő

410 g búza finomliszt

90 g Lidl Rivercote Rustikales Vollkornbrot (valamivel pótolni kellett a hiányzó fehérlisztet…)

kb. 350 ml sütőtök krémleves

25 g vaj

1 ek olíva olaj

1,5 tk só

1 marék magkeverék

1 ek étolaj

 

Langyosra melegítettem a levest a vajjal és az olajjal, aztán a keverékbe beletettem az élesztőt, hogy elinduljon.

Közben a kenyérsütőgépbe beletettem a liszteket, a sót és a magkeveréket.

Amikor az élesztő már szépen beindult, akkor bekapcsoltam a gépen a dagasztást és elkezdtem lassan, több lépésben adagolni az élesztős levest, amíg elegendő nem lett, hogy összeálljon az egész egy ruganyos tésztává.

10 percig dagasztottam a géppel, hogy valahogy így nézzen ki:

Étolajjal kikentem egy műanyag tálat, abba áttettem a tésztát és kb. 1 órát hagytam kelni.

SAMSUNG CSC

Ezután – mit nekem recept olvasás – jól átgyúrtam a tésztát, gondolván, hogy majd még úgyis lesz egy további órája pihenni, kelni. Nem tudom, milyen lett volna, ha itt odafigyelek és csak kiveszem a tálból és óvatosan négy részre osztom.  Valószínűleg lyukacsosabb, lazább lett volna, de ezt már nem tudjuk meg. Szóval pihenés, négy részre osztás, óvatos formára igazítás, majd sütőpapíros tepsin, konyharuhával letakarva egy újabb óra pihenés a feladat. Ennek a végén éles késsel, finoman a tetejüket átlósan bevagdostam.

SAMSUNG CSC

20-25 perc alatt a 220 fokosra melegített sütőben megsütöttem.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.