Hol lehet jobb helye a maradék roquefortnak, mint egy gombás quiche-ben? Nem jutott eszembe más válasz, úgyhogy ez készült tegnap.
A tésztához ez a recept volt a minta, némi módosítással:
- 180 g finomliszt
- 85 g hideg vaj
- 25 g reszelt grana padano
- fél teáskanál só
- 2-3 evőkanál hidegvíz
- 1 teáskanál mustár (utólag ez feleslegesnek tűnik, úgyhogy el is hagyható)
Először összekevertem a száraz hozzávalókat (liszt, só, reszelt sajt), majd hozzáadtam a 6 kis kockára vágott vajat és addig gyúrtam időközben hozzáadva a vizet, míg összeállt egy homogén tésztává. Letakartam a tálat és egy fél órára a hűtőbe tettem.
Tölteléknek most ez került bele:
- 250 g gomba
- 10 centi póréhagyma
- 1 tojás
- 2 dl sűrű tejszín
- 3 evőkanál reszelt grana padano
- 10 dkg roquefort
- só, bors, kakukkfű, szerecsendió
- 1 evőkanálnyi vaj
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és amíg melegedett, a vajon először 6-8 perc alatt megfuttattam a hagymát, majd utána ugyanebben a serpenyőben a gombát is külön, amíg halvány barnára nem pirult. A tejszínhez kézihabverővel hozzákevertem a tojást, a sót, a borsot, a reszelt sajtot és a kakukkfüvet.
A tésztát a hűtőben pihenés után lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtottam, majd egy kapcsos tortaformába ügyeskedtem át. Villával kicsit megszurkáltam és a már felmelegedett sütőbe tettem 10 percre. Ez után kivettem, rászórtam a pirított hagymát, gombát, ráöntöttem a tejszínes keveréket és a tetejére morzsoltam a roquefortot, majd vissza a sütőbe. Kb. 40 perc alatt készre sült.