A legutóbbi beszerző körúton ,,majdcsak jó lesz valamire” kategóriában az alábbi tészta került a kosárba, úgyhogy ezzel kellett valamit kezdeni:
Hosszas internetböngészés után emellett a recept mellett döntöttem, kisebb változtatások azért persze történtek…
A leves levéhez 2 főre 1-1 bő tányérhoz kell
- 3 bögre alaplé
- 2 evőkanál chili szósz (ezt egyszerűen chilivel helyettesítettem, bár az csak a szósz csípősségét adja vissza)
- 2 evőkanál szezám paszta (én ezt 1 ek pirított, krémesített szezámmaggal, 1 ek sós mogyóróvajjal helyettesítettem)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál cukor
- só, bors ízlés szerint
a húshoz
- kb. 250 g darált sertéshús
- 1 evőkanál apróra vágott fokhagyma és ugyanennyi vöröshagyma
- 1 thai vörös chili szeletelve
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál szezámolaj
- só, bors
Plusz a tészta, amiből a 4 kis adagból egyet főztem meg, illetve újhagyma és koriander a tetejére.
Az alaplevet feltettem egy kis lábosban. Amíg ez melegedett, száraz serpenyőben megpirítottam a szezámmagot, amit aztán krémesre daráltam. A krémes szezámmagot, a mogyoróvajat, a szójaszószt, a chilit, a cukrot, a sót és a borsot hozzáadtam léhez és együtt forrtak tovább, amíg a többi készült. (Az ízesítők mennyisége leginkább irányadó, ízlés szerint érdemes rajta igazítani.)
A tésztához közben feltettem a főzővizet és amikor lobogva forrt, 2 percre tettem csak bele a száraz tésztát, majd leszűrtem. (Nem volt a vízben sem só, sem olaj.)
A levesbetét húshoz egy serpenyőben felhevítettem a napraforgó olajat és megpirítottam benne a hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadtam a nyers darálthúst és addig pirítottam együtt tovább, amíg nem maradt már nyers rész. Ekkor hozzáöntöttem a szezámolajat és a szójaszószt, illetve a chilit, a sót és a borsot és egy kicsit még pirítottam együtt, amíg a hús alól elpárolgott minden lé.
Már csak a tálalás maradt: szétosztottam két tányérba a tésztát, rá a húst, szűrőn keresztül rámertem a levet, rákerült a tetejére a felkarikázott újhagyma és a koriander és tádááám, kész is.