Nálunk a születésnapok időszaka leginkább a tél, úgyhogy a torták is általában a szezon alapanyagaiból készülnek, téliesek. SzezOn, úgyhogy itt is egy tökkrémes, mákos.
Hozzávalók:
Torta tészta
- 7 tojás, szétválasztva
- 20 dkg porcukor
- 1,5 dl étolaj
- 20 dkg darált mák
- 1 kávéskanál só
- 3 ek. narancsvirágvíz (opcionális)
Krém
- egy nagyobb méretű kanadai sűtőtök fele
- 1 ek olaj
- 25 dkg mascarpone
- fűszerek, az én sütimben: szegfűszeg, fahéj, kardamom
Tetejére
- 10 dkg dió mézzel karamellizálva (1 ek méz)
- 2 dl tejszínhab + habfix
A sütőt 170 fokra kapcsoltam be. Majd a krémhez a sütőtököt kimagoztam, megpucoltam és kb. 1*1 cm-es kockákra vágtam. Sütőpípros tepsire terítettem, miután egy kanál olajban megforgattam. 30-40 perc alatt, míg kis barna színt nem kapott, megsült a sütőben.
A tésztához a kiinduló Mautner Zsófi lisztmentes máktortája volt. (Mivel az én tortaformám 28-as, kicsit megnöveltem az eredetihez képest a hozzávalók mennyiségét.) Amíg a sütőtök sült, addig összeraktam a tésztát. A tojások fehérjét kemény habbá vertem, egy másik tálban pedig a sárgáját kevertem ki a cukorral, fehéredésig. Ezután került bele fokozatosan, keverés mellett az olaj, a só, a narancsvirágvíz és a mák. Ehhez a masszához aztán hozzákevertem először a felvert fehérjehab harmadát, majd amikor már könnyebb volt keverni, akkor a további kétharmadot.
A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágtam méretre és a kész tésztakeveréket ráöntöttem. Betettem a tök mellé a sütőbe és 35-40 perc alatt meg is sült. (Az idő lejártánál tűpróbával érdemes ellenőrizni az állagát.)
Amikor a tök megsült, kihűlés után a krémhez mixerbe tettem a mascarpone-val és addig turmixoltam, amíg nagyjából homogén krém nem lett. Ezután adtam hozzá a fűszereket. Cukor nem kellett hozzá egyáltalán, mert a tök önmagában is elég édes volt.
A diót forró, száraz serpenyőben pirítottam 1-2 percig, majd rácsurgattam a mézet és további 1-2 percig kavargattam, majd félretettem.
A tejszínt a habfixszel felhabosítottam.
Amikor megsült és kihűlt a mákos tortaalap, kettévágtam. A tökös krém 2/3-át a két lap közé kentem, a maradékot pedig a tetejére. A karamellizált diót a közepére halmoztam és a többi részét pedig a tejszínhabbal díszítettem.