Rugelach

Nem sok lekvárt eszünk és azt a nem sokat is ritkán, úgyhogy a hűtőnk felső polca tele van jobbnál-jobb, elfeledett darabokkal. Ezért is, meg azért is, mert van még egyéb ,,jó lesz az még” apróságunk, meghirdettük felszámoló projektet. Egy szabály van: csak olyasmit lehet vásárolni, ami ezeknek a felhasználását segíti. Volt már ennek keretében sok minden az asztalon, de a lekvárok így sem fogytak és ez már lassan kezdte veszélyeztetni a projekt sikerességét. A tervezési szakaszban süteményt gondoltam készíteni belőlük, de azzal nem számoltam, hogy azt sem nagyon eszünk, ,,csak úgy” nem fogok csinálni, úgyhogy ki kellett várni az alkalmat is…

Az egyik üvegből rugelach készült, amit már régóta terveztem kipróbálni. Tradicionális receptem nincs, úgyhogy az egyik megbízható barátomat, Google-t kérdeztem. (Vigyázat, a tésztát a sütés előtti napon már össze kell állítani!)

Hozzávalók:

Tészta

25 dkg mascarpone

25 dkg vaj

35 dkg liszt

10 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 vaníliás cukor

1 csipet só

Töltelék

1 klasszik méretű üveg lekvár (nálam szilva)

fahéj

10 dkg mandula durvára összevágva (lehet helyette dió is)

A tészta hozzávalóit kézzel/robotgéppel rövid idő alatt összedolgoztam, majd folpackba csomagolva egy éjszakára a fűtőbe tettem.
Másnap amíg a sütő 170 fokra melegedett, a tésztát 4 részre osztottam és vastagon(!) lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, amilyen vékonyra csak tudtam (2-3 mm). Megkentem a lekvárral, megszórtam a mandulával, fahéjjal (Kerülhet még rá cukor, aszalt gyümölcs, apró darabokra vágott csoki, stb.)

SAMSUNG CSC

Feltekerés után két ujjnyi vastag csigákat vágtam le, amiket sütőpapíros tepsire tettem.

SAMSUNG CSC

Az előmelegített sütőben, hőlégkeverésen kb. 20 perc alatt, míg aranybarna lett, megsütöttem.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.