Nem sok lekvárt eszünk és azt a nem sokat is ritkán, úgyhogy a hűtőnk felső polca tele van jobbnál-jobb, elfeledett darabokkal. Ezért is, meg azért is, mert van még egyéb ,,jó lesz az még” apróságunk, meghirdettük felszámoló projektet. Egy szabály van: csak olyasmit lehet vásárolni, ami ezeknek a felhasználását segíti. Volt már ennek keretében sok minden az asztalon, de a lekvárok így sem fogytak és ez már lassan kezdte veszélyeztetni a projekt sikerességét. A tervezési szakaszban süteményt gondoltam készíteni belőlük, de azzal nem számoltam, hogy azt sem nagyon eszünk, ,,csak úgy” nem fogok csinálni, úgyhogy ki kellett várni az alkalmat is…
Az egyik üvegből rugelach készült, amit már régóta terveztem kipróbálni. Tradicionális receptem nincs, úgyhogy az egyik megbízható barátomat, Google-t kérdeztem. (Vigyázat, a tésztát a sütés előtti napon már össze kell állítani!)
Hozzávalók:
Tészta
25 dkg mascarpone
25 dkg vaj
35 dkg liszt
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
1 csipet só
Töltelék
1 klasszik méretű üveg lekvár (nálam szilva)
fahéj
10 dkg mandula durvára összevágva (lehet helyette dió is)
Feltekerés után két ujjnyi vastag csigákat vágtam le, amiket sütőpapíros tepsire tettem.
Az előmelegített sütőben, hőlégkeverésen kb. 20 perc alatt, míg aranybarna lett, megsütöttem.
