Parmezános keksz

Munkahelyre kéne valami házi készítésű rágcsálvinaló. Lehetőleg sós. Egyszerű és gyors.

Hozzávalók (kb. 2 tepsi):

30 dkg frissen, finomra reszelt parmezán

30 dkg liszt

30 dkg vaj (mondom vaj)

egy evőkanál apróra vágott rozmaring.

egy teáskanál só

csipet bors

 

A hozzávalókat egy tálba tettem és viszonylag gyors mozdulatokkal tésztává gyúrtam, majd egy hosszú hengerré formázva és ,,frissen tartó fóliába” csomagolva a hűtőbe tettem 1 órára pihenni.

Mielőtt kivettem volna a tésztát a hűtőből, bekapcsoltam a sütőt 180 fokra.

A pihenőidő leteltével a kicsomagolt tésztát enyhén lisztezett felületen nagyjából 1 cm vastag tallérokra vágtam fel. Mivel a henger átmérője eredetileg elég nagy volt és nem szerettem volna csak falatnyi kekszeket, ezért még meg is feleztem. (Ráérősök megkenhetik a tetejét tojássárgával és szórhatnak rá reszelt parmezánt, de működik enélkül is.)

Sütőpapíros tepsin mentek a már felmelegedett sütőbe és nagyjából 10 perc alatt meg is sültek a képen látható színre. Sütőből való kivétel után rácsra téve hűltek.

Halkan jegyzem meg, volt egy kis fiaskó a folyamatban: szerettem volna sütikiszúróval betűket nyomni a tésztába, de az a tanulság, hogy ez a tészta nem alkalmas erre a mutatványra.

(A tészta 3-4 napot simán eláll a hűtőben, így előre is begyúrható.)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.