Sajnos a ,,sarkiközért” még nincs felkészülve Jamie kreativitására, így a legnagyobb küldetés alapanyagok hiánytalan beszerzése. Cserébe a beszerzési osztály számára igazi kihívást jelentő hozzávalók nem fogynak el a recept végére, úgyhogy később is lehet bátran kísérletezni velük.
Az összeállítás pedig akár tényleg lehet 15 perc is (tessék megnézni itt) ; az én szintidőm 25 perc körül volt.
Hozzávalók:
- Saláta
- 4 kínai tészta fészek (nálam egy Vifon leves tésztája)
- 1 fej jégsaláta/1 zacskó zöldsaláta keverék
- 1 evőkanál szezám olaj
- 4 evőkanál hoi sin szósz
- 3 lime
- 1 gerezd fokhagyma
- 300g tofu
- 5 szál koriander
- édes chilli szósz (opcionális)
- 3-4 fej hónapos retek
- Kacsa
- 2 x 200g bőrös kacsamell
- 1 púpozott teáskanál kínai ötfűszer keverék
- 1 friss piros chilli (opcionális)
- 2 szál újhagyma
- 1 marék kesudió
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 tesákanál méz
- olíva olaj, só bors
A stoppert akkor indítsd, ha a tészta főzővize már forr és a serpenyő is a tűzhelyen melegszik. 3…2…1….éééés
Tedd a tésztát az enyhén sós, forrásban lévő vízbe.
Amíg a tészta megfő (kb. 4 perc) kockázd fel a kacsamelleket kb. 1*1*1 cm-es kockákra. Mehet rá a só, (frissen őrölt) bors és az ötfűszer keverék és már teheted is az olívaolajra a serpenyőbe. Ez innentől elvan magában, elég a fél szemet rajta tartani, főleg mert ketyeg az óra és már 3 percnél járunk.
Az eredeti verzióban Jamie salátakosárkákat készít, vagyis a salátalevelekbe tölti a további hozzávalókat. Az én változatomban nem kosárkák lettek, csak egyszerűen egymásra halmoztam a hozzávalókat. Szóval amíg a kacsa sült, kitettem a salátát egy nagyobb tálra. Ezután a tésztát leszűrtem és összeforgattam a szezámolajjal, majd szépen eloszlattam a zöldség tetején.
Eközben a kacsa kieresztette szépen a zsírját, aminek nagy része itt most felesleges, úgyhogy ezt el lehet tenni külön, vagy Jamie megoldásával ,,kiszilviázni”. Zsírleszívást követően mehet a serpenyőbe a felaprított chilli, a nagyjából egy centisre felvagdosott újhagyma, a kesudió és a szezámmag. Némi keverés után nagyjából kész is, már csak a mézet kell rácsurgatni mielőtt levesszük a tűzhelyről.
A hoi sin szószt a lime-ok kifacsart levével és a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymával keverjük össze, a tofut pedig apró kockákra, a retket cikkekre vágjuk. Jöhet is az összeállítás.
A saláta-tészta réteg tetején egyenletesen eloszlatjuk a tofu kockákat; a kacsát; a retket; meglocsoljuk a hoi sin szószos keverékkel és aki még csípősre vágyik az itt locsolja el a chili szószt.